Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord liever niet.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Thema's

Voortraject diabetes

Wat?

Het 'zorgmodel opvolging van een patiënt met diabetes type 2' of kortweg 'voortraject diabetes' heeft tot doel om diabetespatiënten die geen zorgtraject hebben of niet opgenomen zijn in de diabetesconventie beter te omkaderen. Patiënten met een 'voortraject diabetes' kunnen terugbetaling ontvangen van hun consultaties bij de diëtist, podoloog en/of diabeteseducator.

Voor wie?

Alle patiënten met diabetes type 2, die niet in aanmerking komen voor een zorgtraject of de diabetesconventie, kunnen opgevolgd worden d.m.v. het 'voortraject diabetes'.

Hoe opstarten?

De huisarts kan 1 keer per kalenderjaar het ‘voortraject diabetes’ attesteren bij de mutualiteit. Het volstaat om het nomenclatuurnummer 102852 op het getuigschrift te noteren, op voorwaarde dat de huisarts het GMD van de patiënt beheert of deel uitmaakt van een geregistreerde groepering van huisartsen waarvan een lid het GMD beheert. Huisartsengroeperingen die via het forfaitair systeem werken, dienen het nomenclatuurnummer 109594 te gebruiken.

Consultaties bij paramedici

De patiënten met een’ voortraject diabetes’ hebben recht op terugbetaling bij volgende paramedici op voorschrift van de huisarts:

Diëtist: max. 2 x per jaar
Podoloog: max. 2 x per jaar voor patiënten die behoren tot een risicogroep
Diabeteseducatie: 4 x per jaar voor patiënten tussen 15 en 69 jaar met cardiovasculair risico: gratis diabeteseducatie door een erkend diabeteseducator, diëtist, apotheker, verpleegkundige of kinesitherapeut. Dit kan individueel of in groep.